Sedan 2018 har SKR och Socialstyrelsen infört Kunskapsstyrningen, för att minska skillnaderna i olika vårdprocesser mellan regioner med den uttalade målet “en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet.” Man tillskapade då totalt 26 Nationella Programområden, NPO, där SFAI tillhör NPO PIVoT – Perioperativ vård, Intensivvård och Transplantation.
Uppdragen för Nationella programområden är att leda och samordna kunskapsstyrningen, följa upp och analysera sitt område, göra analyser, arbeta med kunskapsstöd (till exempel behandlingsrekommendationer och vårdförlopp), utse nationella arbetsgrupper, bidra till utveckling och användning av nationella kvalitetsregister, omvärldsbevaka, ordnat införande/ordnad utfasning av läkemedel/behandlingar, nivåstrukturering, samverka med myndigheter inom aktuellt område och bidra i arbete med eventuella statliga satsningar.
NPO PIVoT leds av en ordförande som utses centralt. SFAI deltar i NPO-mötena med 3-4 ledamöter, varav ordförande är en och minst en bör ingå i Riktlinjegruppen.
Insatsområden 2023, pågående och nya:
- Intermediärvård
- Donation
- Uppföljning efter intensivvård
- Sekundär transport av svårt sjuk patient
- Centralvenösa infarter
- Trauma (samverkan mellan flera NPO)
- Revision eller audit – säker intensivvård
- Verka för att ny kompetens blir tillgänglig och stannar kvar i vården
- Översyn av regionernas katastrofberedskap
- Jämlik väntetid för operation
- Vårdtyngdsmätning
- Jämlik vård för transplantation
- Standardiserad perioperativ process
- Perioperativ vård av sköra äldre
- Hälsodeklaration inför anestesi
- Intensivvård av barn
Till programområdena finns på nationell nivå ett antal Nationella Arbetsgrupper, NAG:ar, dit SFAI ibland ombeds inkomma med förslag på kollegor med kompetens inom de specifika områdena. De enskilda personerna måste dock nominera sig själva under den begränsade tidsperiod som anges för nomineringar till respektive område, och hur urvalsprocessen går till om det finns flera intresserade är inte offentligt.