Nominera till Guldpillret 2022

Bättre läkemedelsanvändning kan bli ett Guldpiller

Har ni gjort något riktigt bra för att förbättra patienternas läkemedelsbehandling? Då finns chansen att vinna Guldpillret 2022 och 100 000 kronor i prispengar.
Det är trettonde året i rad som utmärkelsen Guldpillret delas ut. Nomineringstiden pågår till den 2 september. Det går att nominera både egna och andras projekt.

Här är några exempel på områden som kan belönas med Guldpillret.

  • Nya arbetssätt och metoder som förbättrar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen och leder till ökad patientsäkerhet.
  • Tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.
  • Forskning som bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning.

Bakom Guldpillret står Läkemedelsförsäkringen i samarbete med tidningen Dagens Medicin. Pristagarna utses av en jury. I sin bedömning tittar juryn bland annat på innovationshöjd, om arbetet har gett resultat i form av bättre kvalitet och nytta för patienterna, samt hur skalbart projektet är. Utmärkelsen ska stimulera medarbetare som arbetar med läkemedel, i sjukvård, på apotek, hos myndigheter, i läkemedelsbranschen eller andra organisationer, att hitta recept för en bättre läkemedelsanvändning och färre läkemedelsskador.

I år kommer Guldpillret också att uppmärksammas vid ett seminarium i Almedalen. Måndagen den 4 juli kl 16.00-16.45 arrangeras seminariet Farliga eller säkra mediciner? Hur hanterar vi risker med läkemedel i sjukvårdens vardag?

Medverkar gör tidigare pristagare och en panel med Björn Eriksson, generaldirektör Läkemedelsverket, Agneta Karlsson, generaldirektör, TLV, Acko Ankarberg Johansson (KD), riksdagsledamot och ordförande i socialutskottet som diskuterar frågor om hur det patientnära arbetet med läkemedel kan förbättras tillsammans med Robert Ström, vd på Läkemedelsförsäkringen.

Här finns formulär för nominering till Guldpillret

Läs mer på dagensmedicin.se/guldpillret2022