I nuläget saknas en nationell formaliserad, strukturerad organisation som garanterar att samtliga specialistläkare får individuellt anpassad och relevant fortbildning.
Goda exempel på fortbildningsprogram finns i både flera regioner och inom övriga specialistföreningar, men många saknar en formell individuell fortbildningsplan efter specialistexamen och regelbunden intern- och externutbildning. SFAI anser att det bör finnas ett nationellt konsensus om fortbildning, men det är viktigt att eventuella framtida formella krav är rimliga och leder till förbättringar snarare än att vara en byråkratisk belastning.
Målsättningen med en nationell styrgrupp för fortbildning inom SFAI är:
- att underlätta för våra medlemmar och specialitet att få den fortbildning som behövs för att behålla och utveckla kompetensen och vårdkvaliteten
- tillgång till ett nationellt fortbildningsnätverk – ett slags motsvarighet till KVAST för specialistläkare. Visionen är att samtliga kliniker ska ha en ‘fortbildningsrektor’ som är medlem i detta nätverk.
- att samordna fortbildningsinspektioner där individuella kliniker kan få en extern utvärdering av dess fortbildningsläge.
- att formulera en mall för fortbildningsplan – att definiera exakt vad man har för fortbildningsmål och hur dessa ska uppnås är halva jobbet och vi förespråkar att alla ska komma överens om en sådan plan med sin fortbildningsrektor eller chef en gång per år.
- att skapa en bakjoursskola.
Instanser med intresse i specialistläkares fortbildning:
- Individuella läkare representerade av SFAI
- SFAI:s delföreningar
- Svensk Läkaresällskapet (SLS)
- Sveriges Läkarförbund (SLF)
- Socialstyrelsen (SoS)
- Arbetsgivare (SKR)
- Verksamhetschefer
- Svensk Kirurgisk Råd
- Patienter och anhöriga