Ett av SFAIs fokusområden 2024-2025 är Kloka Kliniska Val. Vi har efterlyst förslag på Kloka Kliniska Val från verksamheter runtom i landet och önskar även i fortsättningen kunna kartlägga i vilken utsträckning arbetet med Kloka Kliniska Val redan är påbörjat eller planeras inom Anestesi, Operation och Intensivvård i Sverige. Vi har både kommit med egna och sammanställt insamlade exempel på genomförda aktiviteter och tillgängliggör dem på denna sida, med syfte att vara en plattform där de goda exemplen listas, för att sprida kunskap och erfarenheter.
Arbetet är en del av SLS nationella initiativ Kloka Kliniska Val – KKV vilket i sin tur är inspirerat av det internationella konceptet Choosing Wisely. Du som har fler exempel, stort eller smått – allt är välkommet! – vänligen beskriv vad ni gjort och maila oss några korta rader om detta till styrelsen@sfai.se. Har du kollegor som har andra exempel än dem du delar med dig av, uppmuntra dem att också skicka in sina exempel till oss! Tillsammans med er hoppas vi kunna göra skillnad!
Hittills inkomna exempel från AnOpIVA-Sverige:
Arbetssätt
- Initiativ bör utgå från medarbetarna, inhämta förslag från de som arbetar med patienterna
- Exempel: Temadag med fokus Kloka kliniska val
- Exempel: Föreläsning med exempel från andra verksamheter och kliniker
- Exempel: Enkät till samtliga medarbetare med förslag på hur arbete kan bedrivas och vilka åtgärder man kan och bör börja med i den egna verksamheten
- Börja gärna småskaligt, exempelvis i form av ett ST-läkararbete eller en masterarbete
- Planera tidigt för uppföljning av förändringar
- Deimplementeringsforskning. Tips! Sök SLS stipendium för just detta!
- Abstract till SFAI & AnIva-veckan (eller andra kongresser)
Verksamhetsövergripande
- Diskussion om operationsindikation och intensivvård: Tydliggör diskussioner om när operation och intensivvård är medicinskt nödvändig och till gagn för patienten; inför system för etiska överväganden i ett tidigt skede kring behandlingsbeslut där fortsatt eller upptrappning av behandling bedöms utifrån hur den enskilde personen gynnas av olika insatser.
- Exempel: Aktivt arbete med frågan om Beslut om livsuppehållande åtgärder. Föreläsningar för nyanställda läkare om hur och varför man fattar beslut om behandlingsbegränsningar regelbundet. Patienter med CFS>5 stäms av med palliativ konsult i samband med inläggning på IVA/IMA.
- Exempel: Palliativ konsult kommer 1 gång/vecka till IVA för att diskutera inneliggande patienter. De går även runt till övriga avdelningar och diskuterar relevanta patienter där.
- Exempel: Skapat ett Etiskt råd, som regelbundet har föreläsningar/diskussionsforum där dessa frågor diskuteras (endast principdiskussion om svårigheter etc, ej till för råd/beslut i enskilda fall)
- Exempel: Gruppvisa etiska diskussioner med behandlande kliniker angående beslutsinriktning.
- Klinisk undersökning: Betona vikten av att undersöka patienter kliniskt för att undvika onödiga röntgenundersökningar.
- Minska läkemedels- och materialsvinn: Överväg medicinsk indikation för t ex vätskebehandling, KAD, antal infarter vid korta ingrepp mm Ta bort åtgärder som rutinstyrda, icke medicinskt indicerade provtagningar eller röntgenundersökningar
- Minska antalet rutinmässiga blodgasanalyser (OBS, då indikation finns är provtagning ej rutinmässig utan bedömt indicerad!)
- Översyn av transfusionsrutiner: skapa klinikövergripande rutiner för när transfusion av blodprodukter är medicinskt indicerat, såväl reservation/beställning på förhand som transfusion.
- Minska alternativ inom likvärdiga behandlingsval: Färre alternativ för t ex lokalanestetika och CVK-modeller, för att undvika ökade beställnings- och lagerhållningskostnader.
Organisation och administration
- Ta hjälp av andra specialiteters expertkompetens i utveckling av kringresurser: t ex sekvensering av provtagningsanalyser, där lab går vidare med kompletterande analys om vissa indikatorprovsvar utfaller patologiskt så att labprover kan sållas utifrån behov och indikation
- Kostnadsreducering inom IT: Byt till enklare och mer effektiva IT-plattformar och minska onödiga utbildningar för att skapa mer tid för läkare att jobba med annat
- Kloka administrativa val: Effektivisera administrativa rutiner för att frigöra mer tid för patientvård.
- Använd befintlig teknologi för effektivisering: Använd IT-verktyg för att snabbt t ex skapa riktlinjer och spara tid.
- Se över antalet konsultationer: Säkerställ att konsultationer alltid har en medicinsk indikation, och leder till en påverkan på medicinsk bedömning och/eller behandling.
- Nationella riktlinjer: Utveckla och implementera gemensamma riktlinjer för hela landet för att minska arbetet med lokala anpassningar.
Preoperativt
- Högriskmottagning för patienter med hög perioperativ riskprofil/riskkirurgi
- Minimera patient/ingreppsbyten med kort varsel för att undvika svinn i material, ställtid på operationssal
- Se över preop utredning – t ex EKG, spirometri och ultraljudsundersökning av hjärtat på asymtomatiska patienter
Intraoperativt omhändertagande
- Antibiotikaprofylax i adekvat tid inför kirurgi
- Minimera läkemedels- och materialsvinn: Användning av TIVA-set till flera anestesier på samma operationssal
- Parallellt arbete på operationssal, för att fler patienter skall kunna opereras
- Lokalisation Mindre ingrepp kan utföras utanför operationsavdelning och både öka kvaliteten inom det och frigöra resurser för det som kräver operationsresurs – t ex suturering på förlossningssal för minskad separation och mindre beroende av operationsteam
Postoperativt omhändertagande
- Se över rutinmässiga vårdtider på postop
- Använd IT-system för optimering av beläggning av postop platser
- Rutinmässig blodprovs- och blodgastagande
Intensivvård
- Rutinmässig provtagning – t ex procalcitonin endast på specifik indikation, ej alla om indikation saknas
- Se över ”provtagningspaket” som är gemensamma för alla – OBS! beakta innehåll för forskningsdatabaser!
- Översyn av läkemedelsrutiner: Se över rutinmässig användning av läkemedel som ulcusprofylax, inhalationer m fl, säkerställ medicinsk indikation för enskild individ
Miljöaspekter
- Se över innehåll i färdiga paket/dukningar – behövs alla komponenter alltid, eller kan kompletterande instrument plockas upp vid behov
- Reducera användning av skyddsrockar: Effektivisera användningen av skyddsutrustning
- Minska användningen av plast och engångsprodukter: Optimera användning av plastförkläden och handskar, inklusive planering av flera åtgärder samtidigt mm. Se över förpackningar för att minimera onödigt svinn.
- Skapa återvinningsmöjligheter för ren plast, kartonger mm